Koepelgevangenis PI Breda
Nassausingel 26
te Breda

Verwacht

0

Objectinformatie

Adres: Nassausingel 26, 4811 EE Breda
Huidig gebruik: Tijdelijk beheer
Bestemming: Maatschappelijk
Oppervlakte (BVO): ca. 37.000 m²
Perceelgrootte: 3,3 ha
Bouwjaar: ca. 1886

Binnenkort start marktconsultatie koepelgevangenis PI 'De Boschpoort' in Breda

Op de vastgoedbeurs Provada in de RAI Amsterdam presenteerde het Rijksvastgoedbedrijf op woensdag 6 juni 2018, onder de titel ‘De koepel: kroon van Breda’, spraakmakende architectonische beelden van de voormalige gevangenis en de directe omgeving. Met als doel marktpartijen uit te dagen nóg interessantere toekomstscenario’s voor het complex te ontwikkelen met toegevoegde waarde voor de stad en de regio. Bekijk hier de spraakmakende denkrichtingen van de koepel en het complex.

Koepelcomplex De Boschpoort
Het koepelcomplex bestaat uit twee hoofdonderdelen: de koepelgevangenis en het gerechtsgebouw met het Huis van Bewaring. Het totale complex heeft een omvang van ca. 38.000 m2 bruto vloeroppervlak en het terrein is ca. 3,3 ha groot. Het complex is deels een rijksmonument. De koepelgevangenis in Breda is één van de drie koepelgevangenissen in Nederland. De gevangenis is tussen 1882 en 1886 gebouwd naar een ontwerp van Johan Frederik Metzelaar, 'de ingenieur-architect voor de Gevangenis- en Regtsgebouwen'. Metzelaar koos bij het ontwerp van de koepelgevangenis voor het zogeheten 'panopticummodel': een open cirkelvormige middenruimte met een hoogte van ruim dertig meter bekroond door een koepel met ijzeren spanten en een diameter van 53 meter. De bewakers konden zo vanuit het midden van het complex de gevangenen rondom gelegen cellenblokken in de gaten houden. Het gerechtsgebouw en het Huis van Bewaring zijn ontworpen door Willem Cornelis Metzelaar en gebouwd tussen 1890 en 1893. Daarna is het complex verschillende keren gerenoveerd. De laatste keer ongeveer 10 jaar geleden.
Het complex bestaat naast de gevangenis, het gerechtsgebouw en het Huis van Bewaring onder andere nog uit het poortgebouw, een kerkgebouw en werkplaatsen.

Ligging
De koepelgevangenis ligt op een strategische plek in de stad, op slechts 7 minuten lopen vanaf het centraal station en 7 minuten lopen naar het centrum. Verder grenst het aan het Chassé terrein en de historische binnenstadskern.

Verkoopproces
Het Rijk wenst het koepelcomplex openbaar te verkopen. Dat betekent dat het gehele complex inclusief alle bijgebouwen in één keer te koop wordt aangeboden. Het is nog niet bekend wat de uiteindelijke bestemmingen van het gevangeniscomplex kunnen worden. Dat is de bevoegdheid van de gemeente Breda . Het Rijksvastgoedbedrijf is in gesprek met de gemeente Breda om gezamenlijk het verkoopproces te bepalen.

Aankondiging marktconsultatie
Het Rijksvastgoedbedrijf is voornemens om in het najaar te starten met een marktconsultatie. Tijdens de vastgoedbeurs Provada is door het Rijksvastgoedbedrijf de marktconsultatie aangekondigd. Met de marktconsultatie wordt beoogd input op te halen voor mogelijke toekomstige bestemmingen van de koepel en het complex en voor een goede invulling van verkoopproces. Het Rijksvastgoedbedrijf nodigt partijen uit zich alvast aan te melden. Met de gemeente Breda worden de uitkomsten van de consultatie besproken en vervolgens wordt het verkoopproces bepaald.

Meer informatie over de marktconsultatie wordt binnenkort via Biedboek.nl bekendgemaakt. Heeft u reeds belangstelling voor deelname aan de marktconsultatie kunt u zich aanmelden via postbus.rvb.koepel@rijksoverheid.nl.

Status procedure  

  •  Bekendmaking/publicatie (huidige status)
  •  Aanvraag biedboek
  •  Selectiefase
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Koopovereenkomst
  •  Levering
Bekijk locatie in Google Maps

Download meer informatie

U kunt hier aanvullende informatie downloaden. Om deze informatie te kunnen raadplegen dient u ingelogd te zijn.

   Download meer informatie (862 KB)

Contactgegevens

Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: De heer G. Klerx
Telefoon: 088 115 80 20
E-mailadres: biedboek@rijksoverheid.nl

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod