Koepelgevangenis PI De Boschpoort
Nassausingel 26
te Breda

Verkocht

Het digitale biedboek was beschikbaar van 23 maart 2021 tot en met 1 oktober 2021.

0

Objectinformatie

Adres:
Nassausingel 26, 4811 DG Breda
Huidig gebruik:
Tijdelijk beheer
Bestemming:
Maatschappelijk
Oppervlakte (BVO):
ca. 37.000 m²
Perceelgrootte:
ca. ca. 33.000 m²
Bouwjaar:
ca. 1886

Koepelgevangenis PI te Breda

Op 29 september 2022 is de Koepelgevangenis PI Breda overgedragen aan de nieuwe eigenaar Koepel Development B.V.

Koepelgevangenis PI ‘De Boschpoort’
De koepelgevangenis ligt op een strategische plek in de stad, op slechts 7 minuten lopen vanaf het NS-station Breda Centraal en 7 minuten lopen naar het centrum. Verder grenst het aan het Chassé terrein en de historische en levendige binnenstad. Het unieke koepelcomplex bestaat uit twee hoofdonderdelen: de koepelgevangenis en het gerechtsgebouw met het Huis van Bewaring. Andere onderdelen van het complex zijn o.a. het poortgebouw, een kerkgebouw en werkplaatsen. Het totale complex heeft een omvang van circa 37.000 m² bruto vloeroppervlak en het terrein is circa 33.000 m² groot.

Monumentale waarde
Het gehele complex is beschermd. De koepelgevangenis, het poortgebouw en het gerechtsgebouw zijn rijksmonument. De koepelgevangenis in Breda is één van de drie koepelgevangenissen in Nederland. De gevangenis is tussen 1882 en 1886 gebouwd naar een ontwerp van Johan Frederik Metzelaar. Het markante koepelgebouw heeft een open cirkelvormige middenruimte met een hoogte van ruim dertig meter bekroond door een koepel met ijzeren spanten en een diameter van 53 meter. Het gerechtsgebouw en het Huis van Bewaring zijn ontworpen door Willem Cornelis Metzelaar en gebouwd tussen 1890 en 1893. Daarna is het complex verschillende keren gerenoveerd. De laatste keer ongeveer 10 jaar geleden. Bekijk hier een interactieve tour door het complex.

Verkoopprocedure
Het Rijk wenst het gehele koepelcomplex in één keer openbaar te verkopen middels een openbare inschrijving met uitgebreide voorselectie. Partijen moeten voldoende ervaring hebben met het (her)ontwikkelen van soortgelijke projecten. Partijen die hieraan voldoen wordt gevraagd een visie te maken. Een beoordelingscommissie beoordeelt vervolgens de ingediende visies aan de hand van een beoordelingskader. De (maximaal) vijf (5) visies met de hoogste scores die voldoen aan de voorwaarden worden geselecteerd om een uitgewerkte projectvisie in te dienen. Indien de uitgewerkte projectvisie voldoet aan de eisen kan de betreffende aanmelder deelnemen aan de biedingsfase. Aan de bieder met de meest aanvaardbare bieding wordt het complex gegund nadat de Bibob-procedure positief is afgesloten. Vervolgens sluit het Rijksvastgoedbedrijf een koopovereenkomst en wordt een datum van levering vastgesteld. Daarna vindt de juridische en feitelijke overdracht plaats.

Het object zal verkocht worden via een openbare inschrijving met voorwaardelijke- en onvoorwaardelijke biedingen. Een uitgebreide omschrijving van de verkoopprocedure en -voorwaarden vindt u in het biedboek. Dit kunt u voor € 75,- bestellen.

‘De kroon van Breda’ als inspiratie
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft spraakmakende architectonische beelden gemaakt onder de titel ‘De koepel: kroon van Breda’ en deze gepresenteerd op de vastgoedbeurs PROVADA 2018. Bekijk hier de spraakmakende denkrichtingen van de koepel en het complex.

Belangrijke data
-23 maart 2021: start openbare verkoop
-1 oktober 2021: inleveren aanmeldingsformulier met referentieobjecten en visie
-14 januari 2022: inleveren uitgewerkte projectvisie
-21 februari 2022: uitbrengen biedingen
-25 april 2022: (in beginsel) gunning

Vragen kunt u stellen door een e-mail te sturen naar biedboek@rijksoverheid.nl.

Status procedure

  •  Bekendmaking/publicatie
  •  Aanvraag biedboek
  •  Selectiefase
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Overeenkomst
  •  Levering (huidige status)

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Contactgegevens

Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: De heer G. Klerx
E-mailadres: biedboek@rijksoverheid.nl

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod