Voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein
Wolvenplein 27
te Utrecht

Verkocht

Van 17 maart 2020 tot en met 26 oktober 2020 was het digitale Biedboek beschikbaar.

0

Objectinformatie

Adres:
Wolvenplein 27, 3512 CK Utrecht
Huidig gebruik:
Leeg (Vastgoedbescherming)
Bestemming:
onder andere Maatschappelijk - Justitiele inrichting
Oppervlakte (BVO):
ca. 11.565 m²
Perceelgrootte:
ca. 13.285 m²
Bouwjaar:
ca. 1852

Voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein

Op 8 juni 2021 heeft het Rijksvastgoedbedrijf de voormalige PI Wolvenplein gegund aan AM B.V. Het complex is in september 2021 in eigendom overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Het gevangeniscomplex is prachtig gelegen aan de singel van de binnenstad van Utrecht en gemakkelijk bereikbaar vanaf de uitvalswegen en met het openbaar vervoer. De omgeving is gemengd met historische en nieuwbouwwoningen en kantoorgebouwen.

Complex
Het monumentale complex is een ontwerp van Isaäc Warnsinck en A.J. van Gendt uit 1851-1852. De vleugelgevangenis heeft een kruisvormige opzet, waarbij één vleugel tot administratie- en directiegebouw diende en de overige waren ingericht als cellenvleugels. Naderhand is de gevangenis uitgebreid, onder andere in 1903 met een kerkgebouw naar ontwerp van Willem C. Metzelaar. In 2001 heeft de toenmalige Rijksgebouwendienst een ingrijpende restauratie van het gevangeniscomplex afgerond.

Het ontwerp voor de ombouw van strafgevangenis tot bajes voor de gerechtelijke opvang van verslaafden en stadsgevangenis kwam begin deze eeuw van de hand van Rijksgebouwendienst-architect Marc van Roosmalen. Hij liet zich hierbij inspireren door de ruimtelijkheid en sfeer uit de tijd van oplevering van de gevangenis. Het complex is sinds 2015 in tijdelijk beheer bij De Vrije Wolf die er startende ondernemers en zzp’ers huisvest. Ook worden er diverse (culturele) evenementen en festivals georganiseerd. Deze succesvolle tijdelijke invulling geeft de veelzijdige potentie van het complex goed weer.

Bezoek de interactieve webpagina van het gevangeniscomplex. U vindt hier in tekst en beeld een overzicht van de gebouwen en het terrein. Ook treft u impressies aan van toekomstige mogelijkheden voor het complex.

Visiedocument
In samenwerking met de gemeente is een Visiedocument opgesteld voor een mogelijke herontwikkeling van het complex. Deze is vastgesteld door de gemeenteraad en wordt als bijlage toegevoegd aan het Biedboek en is ook te vinden op de gemeentesite. Het Visiedocument biedt ruimte voor nieuwe functies en transformatie, waarbij onder andere aandacht wordt gevraagd voor de kernwaarden van de monumentale status.

Verkoopprocedure
Het Rijksvastgoedbedrijf biedt het gehele complex in één keer te koop aan. De verkoop vindt plaats bij openbare inschrijving met voorselectie. Er is sprake van een voorselectie waarbij onder andere aantoonbare ervaring moet worden aangetoond met projecten van soortgelijke complexiteit en met het ontwerpen, ontwikkelen/bouwen, financieren, onderhouden/instandhouden of exploiteren/gebruiken van dergelijke projecten. Ook zal er een visie op de herontwikkeling worden gevraagd. De Staat biedt alleen de mogelijkheid om een onvoorwaardelijke bieding uit te brengen. In het Biedboek vindt u onder meer een uitgebreide omschrijving van de verkoopprocedure en –voorwaarden. Dit Biedboek was via deze pagina digitaal te bestellen voor € 75,-.

Vragen kunt u schriftelijk stellen via biedboek@rijksoverheid.nl.

Belangrijke datums
• 17 maart 2020: start openbare verkoop
• 26 oktober 2020: inleveren aanmeldingsformulier met referentieobjecten en visie
• 11 februari 2021: inleveren uitgewerkte projectvisie
• 12 april 2021: uitbrengen biedingen (onvoorwaardelijk)
• 21 juni 2021 (in beginsel): gunning

In verband met de maatregelen in het kader van het coronavirus kunnen data wijzigen. Aanmelders voor het Biedboek worden dan per e-mail hiervan op de hoogte gesteld. Tevens is er een protocol opgesteld met betrekking tot de bezichtigingen in verband met het coronavirus zie vragen & antwoorden op de biedboekpagina.

Status procedure

  •  Bekendmaking/publicatie
  •  Aanvraag biedboek
  •  Selectiefase
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Overeenkomst
  •  Levering (huidige status)

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Download meer informatie

U kunt hier aanvullende informatie downloaden. Om deze informatie te kunnen raadplegen dient u ingelogd te zijn.

   Download meer informatie (65 MB)

Contactgegevens

Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: M.J.C. von Bönninghausen
E-mailadres: biedboek@rijksoverheid.nl

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod