Uniek cultuurhistorisch erfgoed
Hoofdweg 120 e.a.
te Veenhuizen

Verkocht

Van 21 november 2019 tot 24 januari 2020 was het digitale Biedboek bestelbaar.

0

Objectinformatie

Adres:
Hoofdweg 120 e.a., 9341 BL Veenhuizen
Huidig gebruik:
Diverse verhuurde en onverhuurde gebouwen en gronden
Bestemming:
Diverse
Perceelgrootte:
ca. Circa 70 ha

Uniek cultuurhistorisch erfgoed in Veenhuizen

Op 19 april 2021 besloot het Rijksvastgoedbedrijf een deel van zijn vastgoed in Veenhuizen te verkopen aan het consortium van de Nationale Monumentenorganisatie, BOEi en Stichting Het Drentse Landschap. Deze nieuwe eigenaar krijgt de mogelijkheid het bijzondere verhaal van Veenhuizen een vervolg te geven. Het af te stoten Ensemble met ca. 80 gebouwen is op 5 juli 2021 formeel overgedragen.

Ensemble Veenhuizen gegund
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft besloten het Ensemble te gunnen aan het consortium. Door hen is voldaan aan de drie belangrijkste criteria. Leidend was een aansprekende visie rondom de monumentale waarde van de gebouwen en de bijzondere samenhang tussen functie (arbeid, detentie en zorg), gebouwen en verkaveling. Daarnaast was de voorwaarde dat het Ensemble als geheel zou worden overgenomen. Tot slot moest de koper kunnen aantonen in staat te zijn het Ensemble te beheren.

Rijke historie
Aan het begin van de negentiende eeuw werd in Veenhuizen een Kolonie van Weldadigheid gesticht. Hier kregen armen uit de stad de kans een nieuw leven op te bouwen. Landlopers werden er tewerkgesteld en weeskinderen moesten er verplicht naar school. Dit ambitieuze experiment op het gebied van armenzorg, resocialisatie en heropvoeding wordt vaak gezien als een voorbode van de moderne verzorgingsstaat.

Monumentale gebouwen
Halverwege de negentiende eeuw werd Veenhuizen eigendom van de Nederlandse staat. De justitiële functie die het dorp toen kreeg, heeft sindsdien centraal gestaan. Veenhuizen heeft diverse (voormalige) gestichten, vele (monumentale) woningen en voorzieningen in een landelijke en bosrijke omgeving. Het verleden als weldadigheidskolonie is nog steeds zichtbaar in de strakke, hiërarchische ordening van lanen, beplanting en gebouwen. Samen met een aantal andere Koloniën van Weldadigheid is Veenhuizen genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De toekomst
Een deel van Veenhuizen blijft eigendom van de Nederlandse Staat, waaronder twee nog functionerende gevangenissen en agrarische gronden. Gebouwen en percelen die geen rijksdoel meer dienen zijn afgestoten. Het consortium krijgt de mogelijkheid het bijzondere verhaal van Veenhuizen een vervolg te geven.

Meer informatie
Algemene vragen over de openbare inschrijving Veenhuizen en/of eventuele andere vragen kunt u stellen via biedboek@rijksoverheid.nl.

Status procedure

  •  Bekendmaking/publicatie
  •  Aanvraag biedboek
  •  Selectiefase
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Overeenkomst
  •  Levering (huidige status)

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Download meer informatie

U kunt hier aanvullende informatie downloaden. Om deze informatie te kunnen raadplegen dient u ingelogd te zijn.

   Download meer informatie (125 MB)

Contactgegevens

Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: M.J.C. von Bönninghausen
E-mailadres: biedboek@rijksoverheid.nl

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod