Objectinformatie:

Adres:Utrechtseweg 37, 3704 HB Zeist
Huidig gebruik:Tijdelijke bewoning
Bestemming:Maatschappelijk
Oppervlakte (BVO):ca. 11.286 m²
Perceelgrootte: 39.474 m²
Bouwjaar:ca. 1905

Binnenkort te koop: Herontwikkeling monumentale voormalige tuchtschool 'Eikenstein' te Zeist

Begin 2019 start het Rijksvastgoedbedrijf met de verkoop bij openbare inschrijving met voorselectie van de monumentale voormalige tuchtschool 'Eikenstein' te Zeist.

Omschrijving
De voormalige tuchtschool ‘Eikenstein’ is gelegen aan de belangrijke entree (Utrechtseweg) van Zeist.

Het object bestaat uit een hoofdgebouw met twee dienstwoningen. Het oorspronkelijke hoofdgebouw is gebouwd in 1905 onder leiding van W.C. Metzelaar. In 1908 volgde een uitbreiding van het hoofdgebouw en de bouw van de dienstwoningen, eveneens onder leiding van W.C. Metzelaar. Het hoofdgebouw en de dienstwoningen zijn aangewezen als gemeentelijk monument. In 1987 en 2001 volgde uitbreidingen van het object door Architecten Kollektief Heijdenrijk. Deze uitbreidingen zijn minder zichtbaar en zijn niet monumentaal.

Het symmetrisch opgezette complex uit 1905 bestaat vanaf de weg gezien uit een teruggelegen hoofdgebouw, met aan weerszijde twee dichter aan de weg gelegen lagere dienstwoningen rondom een voorplein. Het hoofdgebouw, dat in 1908 in dezelfde stijl door W.C. Metzelaar werd uitgebreid, bestaat uit drie parallel gesitueerde gebouwdelen met daartussen twee binnenplaatsen. De drie gebouwdelen zijn verbonden met zijvleugels. Het gebouwdeel aan de voorzijde bestaat uit drie bouwlagen. De overige vleugels hebben twee bouwlagen. Het object is gebouwd in een voor die tijd typerende Chaletstijl. In 1987 en 2001 werden aan de zij- en achterkant van het hoofdgebouw diverse gebouwdelen toegevoegd. Het object is kadastraal bekend als de gehele percelen gemeente Zeist, sectie N, nummers 1080, 1166, 3292 en 4965. De totale oppervlakte bedraagt 39.474 m².

Ligging
Het object ligt op circa twee kilometer van het centrum van Zeist aan de Utrechtseweg, één van de belangrijkste ontsluitingswegen van de stad. Naar de A28 is nog geen kilometer en naar de A27 iets meer dan twee kilometer. Ook de Uithof met het Utrechts Medisch Centrum, de Universiteit en de Hogeschool is op circa drie kilometer afstand gelegen. Behalve twee entrees aan de Utrechtseweg is de locatie ook ontsloten aan de Laan van Eikenstein.

De Utrechtseweg in Zeist is onderdeel van De Stichtse Lustwarande, een landgoederenzone uit begin 19e eeuw. Deze chique en hoogwaardige zone is gelegen op de overgang tussen hoger en lager gelegen gebieden op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. De voormalige jeugdinrichting Eikenstein is gerealiseerd op een gelijknamig voormalig landgoed.

Bestemmingsplan en mogelijkheden voor herontwikkeling
De huidige bestemming van het object is ‘Maatschappelijk’. Het object vormt een prominent onderdeel van de ‘Gebiedsvisie Utrechtseweg Noord’ welke door de gemeenteraad van Zeist eind 2017 is vastgesteld. In vervolg op de Gebiedsvisie is medio 2018 door het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de gemeente een participatietraject doorlopen. Omwonenden en vertegenwoordigers van belangenorganisaties hebben, aanvullend op de Gebiedsvisie, nadere wensen en aandachtspunten geformuleerd en vastgelegd in een Participatierapport, welke begin 2019 naar verwachting bestuurlijk wordt vastgesteld. Op basis hiervan en de Gebiedsvisie is de gemeente voornemens medewerking te verlenen aan de functies wonen, zorgvoorzieningen en kleinschalige detailhandel/horeca.

Na bestuurlijke vaststelling door de gemeente Zeist van het Participatierapport, zal het Rijksvastgoedbedrijf de verkoop bij openbare inschrijving starten. Een voorselectie zal onderdeel uitmaken van de verkoopprocedure. Het Rijksvastgoedbedrijf ziet mogelijkheden voor deze locatie om bij te dragen aan het kabinetsbeleid om meer nieuwe koop- en huurwoningen te bouwen, voldoende koop- en huuraanbod voor specifieke groepen te realiseren en flinke stappen te zetten voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving.
Vragen kunt u schriftelijk stellen via biedboek@rijksoverheid.nl.

Status procedure

  
  •  Bekendmaking/publicatie (huidige status)
  •  Aanvraag biedboek
  •  Selectiefase
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Koopovereenkomst
  •  Levering
Bekijk locatie in Google Maps

Download meer informatie

U kunt hier aanvullende informatie downloaden. Om deze informatie te kunnen raadplegen dient u ingelogd te zijn.

   Download meer informatie (94 MB)

Contactgegevens

    
Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: Dhr. P.N. van Riel
Telefoon: 088-1158020
Emailadres: biedboek@rijksoverheid.nl