Rijksmonumentale stadsvilla
Willemskade 27
te Leeuwarden

Verkocht

Het digitale Biedboek was tot 13 december 2018 beschikbaar.

0

Objectinformatie

Adres:
Willemskade 27, 8911 AX Leeuwarden
Huidig gebruik:
Kantoor
Bestemming:
Gemengd
Oppervlakte (BVO):
ca. 760 m²
Perceelgrootte:
ca. 0.09.36 ha
Bouwjaar:
ca. 1874

Verkocht: rijksmonumentale kantoorvilla te Leeuwarden

Omschrijving
Het pand betreft een Rijksmonumentale stadsvilla gebouwd in 1874 als woonhuis voor broer en zus Speelman Wobma naar een ontwerp van Leeuwarder architect Hermann Rudolph Stoet. De villa is een riant asymmetrisch gebouw in een neo-classicistische stijl. Het pand bestaat uit vier bouwlagen inclusief kapverdieping. Aan de tuinzijde is een serre of zonkamer aangebouwd. Tot eind 2017 is het in gebruik geweest als bankfiliaal voor private banking. Het pand is in 2006 geheel in stijl gerenoveerd en gerestaureerd, waarbij originele details zoals ornamenten stucplafonds behouden zijn gebleven. De indeling en structuur van het huis is nog bijna geheel oorspronkelijk, de vestibule met trap is nog in oude staat. O.a. de Carrara-marmeren vloer (a livre ouvert) is nog aanwezig.

Het pand betreft een Rijksmonument (monumentnummer 24476). De twee grote bomen in de voortuin zijn door de gemeente aangewezen als monumentale bomen waarvan één tevens is opgenomen in het Landelijk Register Monumentale Bomen.

Het pand bestaat uit vier bouwlagen; een kelder met installaties, de begane grond en de tweede verdieping met overwegend kantoorruimtes en een zolder die gebruikt wordt voor opslag en installaties. Verder beschikt het pand over een pantry en twee luxe toiletgroepen. Het pand is o.a. voorzien van een luchtbehandelingsinstallatie en brandmeldinstallatie. Het B.V.O. bedraagt circa 760 m2. Er bevinden zich 4 parkeerplaatsen op eigen terrein en een overdekte, af te sluiten, fietsenstalling.

Het geheel is kadastraal bekend gemeente Leeuwarden, sectie G, nummer 4106 geheel met een oppervlakte van 936 m2 en gemeente Leeuwarden, sectie G, nummer 4105 gemeenschappelijk (mandelig) met een oppervlakte van 46 m2.

Ligging
De stadsvilla ligt in hartje centrum van Leeuwarden bij het het NS-station op de hoek van de Willemskade (museumhaven) en de Sophialaan. De belendingen in de directe omgeving bestaan voornamelijk uit soortgelijke objecten, kantoren, woningen, winkels, een rechtbank en overige centrumbebouwing waaronder een parkeergarage. Ook stadsschouwburg de Harmonie en het culturele bedrijvencentrum Blokhuispoort bevindt zich op loopafstand.

Mogelijkheden en bestemming
Volgens informatie van Ruimtelijkeplannen.nl is de bestemming van de grond beschreven onder het bestemmingsplan 'Stationskwartier' vastgesteld door de gemeenteraad op 26-03-2012. Volgens dit vigerende bestemmingsplan heeft het object de enkelbestemming 'gemengd', waaronder onder andere een gebruik als kantoor, dienstverlening, maatschappelijk en/of wonen is toegestaan. Daarnaast heeft het perceel de dubbelbestemming Waarde, beschermd stadsgezicht. De beide bomen in de voortuin hebben de waarde 'monumentale bomen'.

Het pand is bijzonder geschikt als kantoorruimte, maar binnen de vigerende bestemming mag het ook gebruikt worden voor een maatschappelijke voorziening of wonen.

Verkoopprocedure
Het pand is verkocht aan Acquario Vastgoed. De koper is voornemens de villa als kantoor te verhuren.

Vragen kunt u schriftelijk stellen via biedboek@rijksoverheid.nl t.a.v. mw. E.M. van der Heide-Merkus.

Status procedure

  •  Bekendmaking/publicatie
  •  Aanvraag biedboek
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Overeenkomst
  •  Levering (huidige status)

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Download meer informatie

U kunt hier aanvullende informatie downloaden. Om deze informatie te kunnen raadplegen dient u ingelogd te zijn.

   Download meer informatie (90 KB)

Contactgegevens

Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: Mevr. E.M. van der Heide-Merkus
E-mailadres: biedboek@rijksoverheid.nl

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod