Voormalig kantongerecht
Jansstraat 46
te Haarlem

Verkocht

Vanaf 7 juni 2016 tot en met 26 januari 2017 09:00 uur was het digitale biedboek beschikbaar.

0

Objectinformatie

Adres:
Jansstraat 46, 2011 RT Haarlem
Bestemming:
Gemengd 4 (wonen, hotel, etc.)
Oppervlakte (BVO):
ca. 3.898 m²
Perceelgrootte:
ca. 0.23.35 ha
Bouwjaar:
ca. 1750

Verkocht: voormalig kantongerecht Jansstraat 46, 46A en Ceciliasteeg 12 te Haarlem

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het voormalig kantongerecht aan de Jansstraat 46 te Haarlem verkocht aan Ludwig Vastgoed B.V. gevestigd te Bloemendaal, voor een koopsom van € 5.510.526,00 k.k..

Omschrijving
Gelegen in het historische centrum van Haarlem, biedt het Rijksvastgoedbedrijf een uitzonderlijk rijksmonumentaal complex te koop aan. Het complex is geschikt te maken voor functies als hotel, appartementencomplex of herenhuizen. De totale vloeroppervlakte bedraagt circa 3.898 m² BVO en is verdeeld over meerdere bouwlagen. Het complex is op hoofdlijnen opgebouwd uit een vleugel (circa 2.897 m² BVO) aan de Jansstraat, een archiefgebouw (circa 941 m² BVO) aan de Ceciliasteeg en een tuinhuis (circa 60 m² BVO) in de achtertuin.

Het complex kent een rijke historie. Begin 16e eeuw stonden er op het perceel kloostergebouwen. In de late 16e eeuw werden deze gebouwen, inclusief een kapel, geleidelijk aan gesloopt of kregen ze een andere bestemming. De herenhuizen aan de Jansstraat, met o.a. de beroemde Coornhert als bewoner, bleven voortbestaan maar ondergingen in de loop van de eeuwen diverse verbouwingen. Vanaf de 18e eeuw heeft het complex achtereenvolgens dienst gedaan als gemeentehuis, gouvernement van Holland, provinciehuis, Rijksarchiefdepot en tot slot kantongerecht.

Er zijn nog enkele zeer waardevolle oude interieuronderdelen bewaard gebleven in het complex. Denk aan een houten plafond met 17e eeuwse beschildering en een rijk gesneden en van schilderwerk voorziene schouw en deuromlijsting.

De achtertuin van het complex grenst direct aan de zogenaamde Wijngaardtuin (stadsparkje). In de achtertuin van het complex bevindt zich daarnaast nog een aantal noodgebouwen (circa 304 m² BVO) uit 1996.

De totale oppervlaktes van het complex zijn circa:
* Hoofdvleugel BVO 2.897 VVO 2.449 GBO 2.544
* Archiefgebouw BVO 941 VVO 772 GBO 777
* Tuinhuis BVO 60 VVO 51 GBO 51
* Totaal: BVO 3.898 m² VVO 3.272 m² GBO 3.372 m²
De totale oppervlakte van de noodgebouwen is circa 304 m² BVO.

Bereikbaarheid
Het complex is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het centraal station ligt op circa 5 minuten loopafstand, net als diverse bushaltes. Het complex is per auto eveneens goed bereikbaar via diverse uitvalswegen (o.a. N200, A9) naar Amsterdam, Den Haag en Zandvoort. Er zijn openbare parkeergelegenheden in de directe omgeving aanwezig, zoals de parkeergarages ’De Appelaar’ en ‘Stationsplein’. Het complex beschikt niet over eigen parkeerplaatsen.

Bestemmingsplan
Volgens informatie van de gemeente Haarlem valt het object onder de bepalingen van het bestemmingsplan ‘Oude Stad’, vastgesteld op 29 mei 2014. De bestemming luidt: ‘Gemengd’. De gemeente heeft echter een wijziging van het bestemmingsplan in voorbereiding waarbij andere eisen gesteld worden aan de bebouwing in de tuin.

De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid omtrent de door de gemeente gedane of ontvangen informatie met betrekking tot de bestemming.

Voor nadere informatie over het bestemmingsplan wordt verwezen naar de website: Ruimtelijkeplannen. Vragen over het bestemmingsplan kunnen gemaild worden naar: centrum@haarlem.nl.

Verkoopproces
De verkoop van het voormalig kantongerechtsgebouw vindt plaats bij openbare inschrijving. De Staat biedt de mogelijkheid een bieding onder voorwaarden uit te brengen. Uitsluitend voorwaarden ten aanzien van de financiering zullen worden aanvaard. Overige, door een bieder gestelde voorwaarden worden voor niet-geschreven gehouden. De openbare inschrijving vindt plaats op donderdag 26 januari 2017 om 11.00 uur.

Na de bieding onderzoekt de Staat de aanvaardbaarheid van de onvoorwaardelijke- en de voorwaardelijke biedingen. Hierbij wordt gekeken naar de risico’s die zijn verbonden aan de gestelde voorwaarden in relatie tot de hoogte van de bieding. Met name de eventuele onzekerheid ten aanzien van afname, alsmede de termijn waarbinnen de belangstellende de eigendomsoverdracht wil laten plaatsvinden zal worden meegenomen in de afweging. De Staat beslist over het al dan niet aanvaarden van de biedingen en omtrent de gunning aan degene met de meest aanvaardbare bieding. Tevens is de Staat gerechtigd de gunning afhankelijk te stellen van de uitkomst van een integriteits- en/of solvabiliteitsonderzoek. Een uitgebreidere omschrijving van de verkoopprocedure en -voorwaarden vindt u in het biedboek. Dit kunt u voor € 75,- bestellen.

Status procedure

  •  Bekendmaking/publicatie
  •  Aanvraag biedboek
  •  Selectiefase
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Overeenkomst
  •  Levering (huidige status)

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Download meer informatie

U kunt hier aanvullende informatie downloaden. Om deze informatie te kunnen raadplegen dient u ingelogd te zijn.

   Download meer informatie (110 MB)

Contactgegevens

Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: Gilbert ten Brink
E-mailadres: biedboek@rijksoverheid.nl

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod