De Bijlmerbajes, Penitentiaire Inrichting Over Amstel
H.J.E. Wenckebachweg 48
te Amsterdam

Verkocht

Vanaf 4 oktober 2016 tot 8 december 2016 11.00 uur was het digitale biedboek beschikbaar.

0

Objectinformatie

Adres:
H.J.E. Wenckebachweg 48, 1096 AN Amsterdam
Huidig gebruik:
Voormalige Penitentiaire Inrichting
Bestemming:
Maatschappelijke doeleinden
Oppervlakte (BVO):
ca. 84.860 m²
Perceelgrootte:
ca. 7.47.22 ha
Bouwjaar:
ca. 1978

Verkocht: Bijlmerbajes (H.J.E. Wenckebachweg 48) te Amsterdam

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van Koninklijke BAM groep- koopt het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam van het Rijksvastgoedbedrijf. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape ontwikkelt AM er een nieuwe, autoluwe stadswijk: Bajes Kwartier.

Voor meer informatie zie het nieuwsbericht op Rijksvastgoedbedrijf.nl

Complex
De Bijlmerbajes is gelegen in het gemengde bedrijvengebied Overamstel te Amsterdam. Het complex bestaat uit 6 torens van 12 tot 14 lagen hoog, een voorgebouw (entree en kantorencomplex), een verbindingsstraat (Kalverstraat), een parkeergarage en 20 voormalige dienstwoningen. De parkeergarage en de dienstwoningen liggen buiten de muur van de gevangenis. Het gehele complex heeft een omvang van ca. 7,5 hectare. De totale omvang van de gebouwen bedraagt ca. 84.860 m2 bruto vloeroppervlakte. De grond en alle opstallen zijn in vol eigendom van het Rijk.

Samenwerking met gemeente
De Gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf zijn sinds medio 2014 met elkaar in overleg over de voorgenomen verkoop van Bijlmerbajes. De omvang van de locatie, de ligging van de locatie (binnen de ring van Amsterdam in het Amstelkwartier, een nieuwe wijk in Stadsdeel Oost) en de bekendheid van de Bijlmerbajes, maken dat het Rijk (als eigenaar) en de gemeente Amsterdam (als gebiedsregisseur) een gezamenlijk belang hebben bij de herontwikkeling van dit complex/gebied.
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de verkoop van de locatie Bijlmerbajes in nauw overleg met de gemeente Amsterdam voorbereid. De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 14 juli 2016 een Nota van Uitgangspunten voor de locatie vastgesteld. In deze Nota zijn de uitgangspunten en randvoorwaarden voor de toekomstige ontwikkeling vastgelegd.

Ontwikkelingen in de omgeving: Amstelkwartier in het kort
Het Amstelkwartier is een nieuwe wijk in Stadsdeel Oost waar in totaal gedurende de komende jaren zo'n drieduizend woningen komen. Deze woningen worden gerealiseerd in combinatie met verschillende voorzieningen waaronder een basisschool, een kleine haven, winkels, een hotel en verscheidene horecagelegenheden. De unieke locatie van de nieuwe stadswijk aan de Amstel, de relatieve nabijheid van het centrum, de uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de aanwezigheid van cultuurhistorische elementen maakt het een aantrekkelijk gebied voor woningbouw. Minstens zo belangrijk is het Park Somerlust. Samen met diverse horecagelegenheden en een haven is dit een aantrekkelijke verblijfsplek aan de Amstel. Het terrein waarop de Bijlmerbajes is gelegen, ligt in dit Amstelkwartier.

Tijdelijk gebruik
Vanaf 1 augustus 2016 tot en met 31 december 2017 heeft het COA tijdelijk gebruik gemaakt van de Bijlmerbajes voor de opvang van asielzoekers.

Status procedure

  •  Bekendmaking/publicatie
  •  Aanvraag biedboek
  •  Selectiefase
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Overeenkomst
  •  Levering (huidige status)

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Contactgegevens

Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: Dhr. G. Menkhorst
E-mailadres: biedboek@rijksoverheid.nl

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod


Biedboek 10 jaar