Unieke herontwikkelingsmogelijkheid: Uudenmaan kasarmi
Maurinkatu 1
te Helsinki

Verkocht
0

Objectinformatie

Adres:
Maurinkatu 1, 00170 Helsinki
Bestemming:
Y, Complex van openbare gebouwen. Wijzigingsproces stedenbouwkundig plan voor complex is gaande.
Perceelgrootte:
ca. 7.319 m²
Bouwjaar:
ca. 1883

Uudenmaan kasarmi te Helsinki, Finland

Let op: dit object wordt aangeboden door Senate Properties en valt daarmee buiten de verkoopprocedures van het Rijksvastgoedbedrijf. Neem voor meer informatie contact op met Senate Properties. Senate Properties is lid van PuRE-net. PuRE-net (het Public Real Estate Network) is een Europese organisatie die nationale (rijks)vastgoedorganisaties en ministeries verenigt die verantwoordelijk zijn voor publiek vastgoed in Europa. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is de Nederlandse vertegenwoordiger in PuRE-net.

Het verkoopobject is een historisch pand (accommodatie-ID 91-1-20-9) dat eigendom is van Senate Properties, gesitueerd te Kruununhaka, Helsinki. Het pand bestaat uit:
• Perceel en bestaande gebouwen erop;
‒ Perceel ID 91-1-20-9 (7.319 m²)
‒ Gebouw gelegen aan Maurinkatu-straat (vloeroppervlak ca. 4.306 m²)
‒ Gebouw gelegen aan Liisankatu-straat (vloeroppervlak ca. 3.669 m²).
‒ In de gebouwen was recentelijk het Oorlogsmuseum gehuisvest, dat zijn activiteiten op de locatie heeft gestaakt.
• Recht op woningbouw;
‒ Gepland recht op woningbouw op de binnenplaats van de bestaande gebouwen (ca. 3.000 m² bouwgrond).

Wijzigingsproces stedenbouwkundig plan:
• Het complex is het onderwerp van een wijzigingsproces van het stedenbouwkundig plan. Doel is om nieuw gebruik mogelijk te maken in de voormalige kazernegebouwen en op het onbebouwde deel van het perceel.
• Het huidige voorstel is om het gebruik van de bestaande gebouwen te wijzigen van algemeen gebruik naar commercieel en kantoorgebruik. De bestaande gebouwen moeten worden behouden op grond van de historische waarde met afzonderlijk gespecificeerde details.
• Volgens het voorgestelde nieuwe stedenbouwkundig plan is de eigenaar verplicht om een kleuterschoolgebouw (ca. 600 m²) neer te zetten, hetzij grenzend aan een van de bestaande gebouwen of aan het nieuwe gebouw.
• Volgens de voorlopige besprekingen met de stad Helsinki kan het toekomstige gebruik van de bestaande gebouwen onder meer als hotel of kantoor zijn. Het voorgenomen stedenbouwkundig plan laat geen woningen toe aan de bestaande gebouwen; wel kunnen onder bepaalde voorwaarden zorgwoningen worden overwogen afhankelijk van het plan (gebruiksdoel Y).

Beschrijving
Het gebouw aan de Maurinkatu-straat bevindt zich op het adres Maurinkatu 1, Helsinki. Er zijn in totaal vijf verdiepingen, waaronder de kelder en de onbebouwde zolder op de 5e verdieping.
Het totale vloeroppervlak bedraagt 4.306 m² (exclusief de onbebouwde zolder). Het gebouw is opgeleverd in 1883 en is aangesloten op centrale verwarming. De dragende constructie bestaat uit bakstenen muren en houten tussenvloeren. De buitenmuren zijn gemaakt van massieve bakstenen. In het gebouw was recentelijk het Oorlogsmuseum gehuisvest, dat in 2019 zijn activiteiten op de locatie heeft gestaakt. De bestaande gebouwen moeten worden behouden op grond van het besluit van 18-9-1980 van de Finse regering in overeenstemming met de wet tot behoud van cultureel en
historisch markante gebouwen in overheidsbezit (oorspronkelijk 278/1965, later 480/1985).

Het gebouw aan de Liisankatu-straat bevindt zich op het adres Liisankatu 1, Helsinki. Er zijn in totaal drie verdiepingen, waaronder de kelder en de onbebouwde zolder op de 3e verdieping.
Het totale vloeroppervlak bedraagt 3.669 m² (exclusief de onbebouwde zolder). Het gebouw is opgeleverd in 1883 en is aangesloten op centrale verwarming. De dragende constructie bestaat uit bakstenen muren en houten tussenvloeren. De buitenmuren zijn gemaakt van massieve bakstenen. In het gebouw was recentelijk het Oorlogsmuseum gehuisvest, dat in 2019 zijn activiteiten op de locatie heeft gestaakt. De bestaande gebouwen moeten worden behouden op grond van het besluit van 18-9-1980 van de Finse regering in overeenstemming met de wet tot behoud van cultureel en historisch markante gebouwen in overheidsbezit (oorspronkelijk 278/1965, later 480/1985).

Omgeving
Uudenmaan kasarmi is gelegen aan Maurinkatu 1 en Liisankatu 1 in Kruununhaka, Helsinki.

Mogelijkheden en bestemming
Er is een proces gaande ter wijziging van het stedenbouwkundig plan voor het complex. In mei 2020 is een concept-bestemmingsplan gepubliceerd (“deelname- en evaluatieplan” - Osallistumis- ja arviointisuunnitelma).

Doel van het proces is om het gebruik te wijzigen naar commercieel en kantoorgebruik en de bestaande voormalige kazernegebouwen een beschermde status te geven op grond van de historische waarde. Ook wordt beoogd bouwvergunning te verkrijgen voor een nieuw woongebouw aan perceel nr. 9 en perceel nr. 15. Het beoogde recht op woningbouw bedraagt in totaal 5.000 m², waarvan het in het verkoopobject begrepen gedeelte circa 3.000 m² bedraagt.

Volgens de toelichting op het concept-stedenbouwkundig plan komt er in het complex een kleuterschool, hetzij aan een van de bestaande historische militaire gebouwen of aan het nieuwe woongebouw op de binnenplaats. Op de binnenplaats wordt een ruimte gereserveerd als speelterrein voor gebruik door de kleuterschool, dat de bewoners van het complex buiten openingstijden van de kleuterschool kunnen gebruiken.

In het proces is ook onderzoek gedaan naar de bouw van een ondergrondse parkeergarage, met toegang voor het verkeer hetzij via het gebouw op perceel nr. 15 aan de straatzijde van Pohjoisranta-straat of vanaf de Maurinkatu-straat.

Senate Properties heeft de mogelijkheid onderzocht om het perceel in twee delen te splitsen, een deel bestaand uit de bestaande gebouwen en het andere uit nieuwbouw, in welk geval het stedenbouwkundig proces afzonderlijk wordt voortgezet met de twee afzonderlijke percelen. Volgens Senate
Properties wijst het onderzoek uit dat de stad Helsinki geen juridisch bezwaar mag hebben tegen splitsing van het perceel, ook al is het proces ter wijziging van het stedenbouwkundig plan al gaande.

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Download meer informatie

U kunt hier aanvullende informatie downloaden. Om deze informatie te kunnen raadplegen dient u ingelogd te zijn.

   Download meer informatie (179 MB)

Contactgegevens

Senate Properties
Contactpersoon: Otto Virenius
Telefoon: +358 (0)40 718 8028
E-mailadres: otto.virenius@senaatti.fi

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod


Biedboek 10 jaar