Voormalig Militair Hospitaal
Hogeweg 70
te Amersfoort

Verkocht

Vanaf 4 april 2019 tot en met 24 juni 2019 was het digitale Biedboek beschikbaar.

0

Objectinformatie

Adres:
Hogeweg 70, 3814 CG Amersfoort
Huidig gebruik:
Kantoor
Bestemming:
Kantoor: wijziging bestemmingsplan onder voorwaarden mogelijk
Oppervlakte (BVO):
ca. 5.071 m²
Perceelgrootte:
ca. 21.930 m²
Bouwjaar:
ca. 1877

Kantoorruimte ca. 4.125m² VVO op een unieke locatie en loopafstand van het centrum met ca. 78 parkeerplaatsen op eigen terrein

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het voormalig Militair Hospitaal aan de Hogeweg 70/Zeevaarderspad 7 verkocht voor € 3.800.000,- door middel van een openbare inschrijving.

Het complex ligt op loopafstand van het stadscentrum van Amersfoort tussen de Hogeweg en het Zeevaarderspad en bestaat uit een ensemble van historische gebouwen in een parkachtige setting (1877-1894). Door de setting van de gebouwdelen ontstaan in het gebied meerdere besloten (groene) buitenruimtes. De oorspronkelijke hoofdentree is gelegen aan de Hogeweg. De huidige entree is gelegen aan het Zeevaarderspad. Het terrein is grotendeels omgeven door een gracht en volledig omheind met in totaal circa 78 parkeerplaatsen.

Omschrijving gebouwdelen
Het statige hoofdgebouw (1877) met verbonden barakken heeft een bruto vloeroppervlak van circa 3.856 m². Het gebouw bestaat uit een kelder met daarboven, op een plint, twee bouwlagen, een mezzanino (tussen verdieping) en een zolder. Het hoofdgebouw heeft een middenbeuk waarin zich de voormalige hoofdentree, het trappenhuis en de achteruitgang bevinden. Via het trappenhuis, aan de achterzijde van het gebouw, zijn de verdieping en de mezzanino bereikbaar. De zolder is vanuit de mezzanino via een eenvoudige steile houten trap toegankelijk. Evenwijdig aan de voorgevel bevindt zich op alle lagen een middengang die de verschillende ruimtes ontsluit.

Op de hoeken van het hoofdgebouw bevinden zich kwartronde verbindingsvleugels die naar vier barakken (1877) leiden. Aan weerszijden van het entreegebied bevinden zich nog twee barakken (1894). Deze twee barakken zijn met rechte gangen verbonden aan de kwartronde verbindingsvleugels. In deze rechte gangen bevinden zich uitgangen naar buiten toe. Aan de noordzijde van het complex, nabij de achteruitgang van het terrein, bevindt zich een vrijstaande barak (1877) van circa 417 m² groot met op beide koppen een entree. Op het achterterrein, tussen het hoofdgebouw en de vrijstaande barak uit 1877 bevinden zich twee vrijstaande gebouwen (1915) met een bruto vloeroppervlak van circa 335 m² en 423 m². Beide gebouwen bestaan uit twee langgerekte volumes van één bouwlaag met kap. Deze vrijstaande gebouwen kunnen eventueel onder strikte voorwaarden worden vervangen door nieuwbouw. Op het terrein staan ook verschillende oude hoogwaardige bomen.

Ligging
Het complex is gelegen op een mooie locatie nabij het stadscentrum van Amersfoort in de wijk Kruiskamp. Deze woonwijk ligt ten noorden van het centrum en kenmerkt zich door de diverse bebouwing van woningen, kantoren, scholen, garages, tankstations en enkel commerciële functies.

Bereikbaarheid
Het complex is goed bereikbaar met de auto via A28. Met het openbaar vervoer is het complex redelijk goed te bereiken. Op circa 15 minuten loopafstand ligt een treinstation. Eveneens doorkruisen verschillende buslijnen de nabije omgeving van het complex.

Rijksmonument
Het hoofdgebouw van het Militair Hospitaal met verbindingsvleugels en de zeven barakken zijn Rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beschrijft het monument als volgt: ‘Het voormalig Militair Hospitaal is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een infirmerie en is van cultuurhistorische waarde als overblijfsel van een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse krijgskunde. Het complex heeft tevens grote ensemblewaarde. Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een kenmerkende functionele inrichting van de besloten ruimte van een kazerneterrein’. De bouwkundige staat en gebouwindeling zijn nagenoeg geheel oorspronkelijk, met uitzondering van de na circa 1950 toegevoegde gebouwdelen.

Bestemmingsplan en Notitie van Uitgangspunten
Volgens informatie van de gemeente Amersfoort heeft het complex momenteel de enkelbestemming ‘Kantoor’. In samenwerking met de gemeente Amersfoort is een Notitie van Uitgangspunten en Randvoorwaarden opgesteld voor een mogelijke herontwikkeling van het complex. Deze is op 3 maart 2015 vastgesteld door het college en is als bijlage toegevoegd aan het Biedboek. De Notitie van Uitgangspunten biedt ruimte voor nieuwe functies en transformatie, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de kernwaarden van de monumentale status. Functies dienen een goede bijdrage te leveren aan de economie en het imago van Amersfoort. Maar ook 'gewone' functies als wonen of kleinschalige bedrijvigheid zijn welkom.

Verkoopprocedure
Het Rijksvastgoedbedrijf biedt het gehele complex met bijbehorend terrein met alle gebouwen die daarop zijn gevestigd in één keer te koop aan. De verkoop vindt plaats bij openbare inschrijving met voorselectie. Er is sprake van een voorselectie waarbij onder andere aan de hand van een aantal referentieprojecten ervaring moet worden aangetoond met vergelijkbare projecten. Het gaat om bewezen ervaring met het ontwerpen, (her)ontwikkelen, bouwen of financieren van tenminste één binnenstedelijk project van minimaal 2.000 m² BVO. Daarnaast moet sprake zijn van tenminste één project waarbij sprake is van restauratie van een monument in de zin van de daarvoor geldende wet- en regelgeving. Na de voorselectie krijgen partijen die voldoen aan de gestelde selectie-eisen een uitnodiging om deel te nemen aan de biedingsfase. De Staat biedt de mogelijkheid om een bieding zonder en/of onder voorwaarden uit te brengen. In het Biedboek vindt u onder meer een uitgebreide omschrijving van de verkoopprocedure en –voorwaarden.

Bezichtigingsmogelijkheden
Het Rijksvastgoedbedrijf biedt belangstellenden de mogelijkheid het complex te bezichtigen. Bezichtigen kan alleen als u bent aangemeld en u een ontvangstbevestiging hebt ontvangen. Belangstellenden die zich hebben aangemeld voor een kijkdag kunnen zich aanmelden bij de hoofdingang van het object. Het adres hiervan is Zeevaarderspad 7.

Meer informatie
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een Biedboek beschikbaar gesteld. Algemene vragen over het complex, het Biedboek, de procedure en/of eventuele vragen aan de gemeente Amersfoort kunt u schriftelijk stellen via biedboek@rijksoverheid.nl.

Belangrijke datums verkoopprocedure
• 4 april 2019: start openbare inschrijving
• 24 juni 2019 11.00 uur: inleveren aanmeldingsformulier met bijbehorende bescheiden
• 8 juli 2019: start biedingsfase
• 20 september 2019 11.00 uur: uitbrengen onvoorwaardelijke/voorwaardelijke biedingen
• 15 november 2019 (in beginsel): gunning

Status procedure

  •  Bekendmaking/publicatie
  •  Aanvraag biedboek
  •  Selectiefase
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Overeenkomst
  •  Levering (huidige status)

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Download meer informatie

U kunt hier aanvullende informatie downloaden. Om deze informatie te kunnen raadplegen dient u ingelogd te zijn.

   Download meer informatie (65 MB)

Contactgegevens

Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: Dhr. G.R.J.M. ten Brink
E-mailadres: biedboek@rijksoverheid.nl

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod