Voormalig fortgebouw
Penningsveer 1-2
te Haarlemmerliede

Verkocht

Vanaf 10 februari 2022 tot 12 mei 2022 was het digitale Biedboek beschikbaar.

0

Objectinformatie

Adres:
Penningsveer 1-2, 2065 AM Haarlemmerliede
Huidig gebruik:
Verhuurd aan Stichting Fort Penningsveer
Bestemming:
Maatschappelijk
Perceelgrootte:
ca. 48.008 m²
Transactieprijs:
1.555.555,00

Fort Penningsveer, Penningsveer 1-2 te Haarlemmerliede in verhuurde staat

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft door middel van een openbare inschrijving Fort Penningsveer te Haarlemmerliede verkocht, bestaande uit een fortgebouw met verdedigingswal, fortgracht en fortwachterswoning, behorende tot de Stelling van Amsterdam.

Omschrijving
Het object bestaat uit een fortgebouw met verdedigingswal, fortgracht, fortwachterswoning en loods behorende tot de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed). Het fortgebouw en de fortwachterswoning zijn aangewezen als provinciaal monument.

Het object is door de Staat verhuurd aan Stichting Fort Penningsveer (hierna: de Stichting). Al sinds de jaren-80 wordt door de Staat feitelijk geen gebruik meer gemaakt van het fort en is het in gebruik bij de Stichting. Vanaf het moment van in gebruik name is de Stichting begaan met het fort en heeft er in de loop van vele jaren voor eigen rekening en risico in geïnvesteerd en er een uniek buitenverblijf met groepsaccommodaties gecreëerd. Particulieren, scholen, verenigingen en bedrijven kunnen van deze accommodaties gebruik maken voor activiteiten met betrekking tot zorg, leren, werken en recreëren. De Stichting richt zich hierbij in het bijzonder op mensen die, sociaal gezien, extra ondersteuning nodig hebben. De Stichting heeft de fortwachterswoning, de loods en delen van het fortgebouw aan derden op basis van commerciële huurprijzen onderverhuurd.

Het betreft een fort “type A”, gebouwd omstreeks 1901, dat bestaat uit betonnen ruimten bedekt met aarde en voorzien van een omwalling. De belangrijkste functie van het fort was het bieden van spervuur om de naderende vijand tegen te houden. Het totale bruto vloeroppervlakte bedraagt circa 2.180 m² (circa 1.368 m² VVO).

De fortwachterswoning is rond 1935 gebouwd en diende als dienstwoning van de fortwachter die het fort bewaakte en het onderhield als er geen garnizoen aanwezig was. De woning is traditioneel gebouwd. De gevels bestaan uit metselwerk en hout. Het dak heeft een houten constructie en is gedekt met pannen. Het totale bruto vloeroppervlakte bedraagt circa 225 m² (circa 180 m² GO).

De loods is gebouwd omstreeks 1953 en heeft een stalen constructie. Het dak bestaat uit golfplaten en is voorzien van lichtstraten. Het totale bruto vloeroppervlakte bedraagt circa 1.074 m² (circa 1.047 m² VVO).

Het geheel bestaat uit 4 kadastrale percelen met een totale oppervlakte van ongeveer 48.008 m². Er kan op eigen terrein geparkeerd worden.

Ligging
Fort Penningsveer is landelijk gelegen aan de rivier de Liede nabij buurtschap Penningsveer. Haarlemmerliede is het dichtstbijzijnde dorp maar ook de stad Haarlem is in de buurt. Het nabijgelegen recreatiegebied Spaarnwoude biedt veel wandel- en fietsroutes en is omringd door water.

De landelijke en waterrijke omgeving biedt enerzijds dus volop rust terwijl anderzijds op relatief korte afstand stedelijke en recreatieve voorzieningen aanwezig zijn.

De bereikbaarheid per auto is goed. Via de A200 en A9 zijn steden als Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Utrecht goed bereikbaar. Het dichtstbijzijnde station is Haarlem-Spaarnwoude op ongeveer 20 minuten lopen van het fort.

Kortom: een mooie en rustige omgeving geschikt als uitvalsbasis naar stad en natuur.

Mogelijkheden en bestemming
Het fort is gelegen in het vigerende bestemmingsplan ‘BP Buitengebied’, vastgesteld op 24 juni 2014. Voor de gehele locatie is een enkelbestemming ‘Maatschappelijk’ en gebiedsaanduiding ‘Luchtvaartverkeerzone – lib 2.2.3’ van toepassing. Verder zijn er op een gedeelte van de locatie dubbelbestemmingen ‘Waarde – Archeologie 1 en 4’ en ‘Waterstaat – Waterkering’ van toepassing.

Voor nadere informatie over het vigerende bestemmingsplan wordt verwezen naar www.ruimtelijkeplannen.nl of de website van de gemeente www.haarlemmermeer.nl.

Verkoopprocedure
Het object zal verkocht worden via een openbare inschrijving met onvoorwaardelijke biedingen.

Een uitgebreide omschrijving van de verkoopprocedure en -voorwaarden vindt u in het biedboek. Dit kunt u voor
€ 75,- bestellen. Na ontvangst van uw betaling zal het Biedboek worden vrijgegeven en beschikbaar zijn op uw persoonlijke pagina. Het verwerken van uw betaling duurt ca. 3 werkdagen.

Belangrijke datums
10 februari 2022: start openbare verkoop
13 mei 2022 uiterlijk 11:00 uur: indienen biedingen
8 juli 2022 (in beginsel): gunning

Vragen kunt u stellen via biedboek@rijksoverheid.nl.

Status procedure

  •  Bekendmaking/publicatie
  •  Aanvraag biedboek
  •  Biedingsfase
  •  Gunningsfase
  •  Overeenkomst
  •  Levering (huidige status)

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Download meer informatie

U kunt hier aanvullende informatie downloaden. Om deze informatie te kunnen raadplegen dient u ingelogd te zijn.

   Download meer informatie (12 MB)

Contactgegevens

Rijksvastgoedbedrijf
Contactpersoon: Dhr. J. Blok
E-mailadres: biedboek@rijksoverheid.nl

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod