Het Alexander Theater in Helsinki, Finland
Bulevardi 23–27
te Helsinki

Verkocht
0

Objectinformatie

Adres:
Bulevardi 23–27, 00180 Helsinki
Huidig gebruik:
Theater, kantoor, opleidingsfaciliteiten
Bestemming:
YKU, gebouwenblok voor culturele activiteiten
Oppervlakte (BVO):
ca. 6.300 m²
Perceelgrootte:
ca. 5.329 m²
Bouwjaar:
ca. 1879

Het Alexander Theater

Let op: dit object wordt aangeboden door Senate Properties en valt daarmee buiten de verkoopprocedures van het Rijksvastgoedbedrijf. Neem voor meer informatie contact op met Senate Properties. Senate Properties is lid van PuRE-net. PuRE-net (het Public Real Estate Network) is een Europese organisatie die nationale (rijks)vastgoedorganisaties en ministeries verenigt die verantwoordelijk zijn voor publiek vastgoed in Europa. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is de Nederlandse vertegenwoordiger in PuRE-net.

Het Alexander Theater is een toonaangevend gebouw op de Bulevardi Helsinki en is in 1879 gebouwd voor het lokale Russische garnizoen. Om de culturele en historische waarde van het gebouw te behouden zijn zowel de binnenkant en de buitenkant beschermd en in het bestemmingsplan wordt het gebouw bestempeld als een gebouwenblok voor culturele activiteiten. Het gebouw wordt nog steeds gebruikt voor kunstzinnige en culturele doelstellingen, bijvoorbeeld voor theater-, dans-, muziek- en circusvoorstellingen, en als opleidingsfaciliteit. De Finse Nationale Opera gebruikte het gebouw van 1953 tot en met 1993. Het sfeervolle theater bestaat uit drie etages, een zaal voor circa 500 mensen, een podium met de nodige voorzieningen en restauratiefaciliteiten in de foyers. Daarnaast beschikt het gebouw over zeven trainingszalen en veel kantoorruimte. Het Alexander Theater valt onder de Finse bescherming van rijksmonumenten (Finse verordening 480/85). Deze geldt zowel voor de buitenkant als voor grote delen van de binnenkant.

Ontwerpers
De plannen zijn ontworpen door kolonel Pjotr Petrovitš Benard, hoofd van de technische dienst van de aan zee gelegen vesting Viapori. Architect Jac. Ahrenberg ontwierp de binnenkant van het gebouw en de gevel met de decoratieve elementen.

Omgeving
Het Alexander Theater op de Bulevardi heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van theater, opera en ballet in Helsinki en in het hele land. Het gebouw, op de hoek van de straten Bulevardi en Albertinkatu, is een belangrijk onderdeel van het stadsbeeld van Helsinki.

Mogelijkheden en bestemming
De huidige eigenaar heeft de wens dat het gebouw een broedplaats blijft voor cultuur, voor zowel de podiumkunsten als recreatieve activiteiten. Het gebouw uit de jaren '50 kan mogelijk uitgebreid worden, zolang de monumentenbescherming en het stadsbeeld gewaarborgd blijven. Senate Properties heeft het gebouw de afgelopen 14 jaar beheerd en heeft diverse renovatieprojecten uitgevoerd om te zorgen dat het gebouw in een goede conditie bleef. Vanwege de ouderdom van het gebouw is er echter in de komende jaren forse renovatie benodigd. Zo moeten bijvoorbeeld de technische systemen en de uitrusting van het podium gemoderniseerd worden om het gebouw in gebruik te blijven houden.

Eigenaar zijn van het Alexander Theater en het renoveren ervan is van zichtbaar cultureel belang in Helsinki. De nieuwe eigenaar krijgt hiermee de kans om het gebouw in oude glorie te herstellen. Senate Properties is op zoek naar een eigenaar die de middelen en de mogelijkheden heeft om het theater te renoveren en te beheren en die realistische plannen heeft voor het toekomstige gebruik van het gebouw.

Locatie

Bekijk locatie in Google Maps

Contactgegevens

Senate Properties Finland
Contactpersoon: Jenna Kiukkonen
Telefoon: +358 50 308 8743
E-mailadres: jenna.kiukkonen@senaatti.fi
Website: Senate Properties Finland

Ander interessant aanbod Bekijk alle aanbod